Zbog slabe proizvodnje i obustave rada u jednom od rudnika, uprava Rudnika mrkog uglja Kreka u Tuzli 30 posto radnika će poslati na takozvano “čekanje”. Rudari se protive te će organizirati štrajk i proteste u Tuzli i Sarajevu, a najavili su i tužbe.

Više od 600 Krekinih rudara trebalo bi biti poslano kući zbog smanjenja obima poslovanja, pa je zbog toga za 16. august ove godine najavljen štrajk radnika, a u međuvremenu i protest ispred direkcije rudnika u Tuzli i sjedišta Elektroprivrede BiH u Sarajevu. Na tome se neće stati jer je najavljeno i podnošenje tužbi.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke o prekidu rada rudara, 14. jula ove godine došlo je do privremene obustave proizvodnje uglja u organizacionoj jedinici u Dubravama nadomak Živinica, zbog čega se bilježi pad prihoda, a shodno usvojenom dokumentu, radnici koji se nalaze na takozvanom “čekanju” primat će 60 posto osnovne plaće. Ova odluka na snagu je trebala stupiti 1. augusta ove godine, ali s njenom implementacijom se još nije počelo.

Predsjednik Sindikalne organizacije RMU Kreka Zuhdija Tokić u razgovoru za Klix.ba kaže da agonija u ovim rudnicima traje duži niz godina, a najveće krivce vidi u vlasniku, odnosno Javnom preduzeću Elektroprivredi BiH.

“Oni godinama upravljaju rudnicima, vodeći kadrovsku politku u kojoj su postavljali podobne, a ne sposobne, poslušne, a ne stručne i sada je to sve došlo na naplatu. Mi danas u rudnicima nemamo osnovna sredstva za rad, a osnovni razlog zbog kojeg ne možemo davati proizvodnju je neinvestiranje, o čemu godinama govorimo”, navodi Tokić.

Investicioni ciklus od 158 miliona KM, koliko je Elektroprivreda BiH do danas trebala uložiti u Kreku koja djeluje u njihovom koncernu, nije realiziran. Rudari su u proteklom periodu, kako navodi Tokić, radili uz improvizacije, ali je to privedeno kraju.

“Zahvaljujući takvim uslovima rada normalno je da ne možete dati proizvodnju kakva ona treba biti za poštivanje kolektivnog ugovora. Rudnici Kreka su prošlog mjeseca proizveli više od 79 hiljada tona uglja, što je nedostatno. Rudnik Dubrave uopće nije davao proizvodnju, a niko ne želi reći da je do toga došlo jer je preduzeće TTU Energetik, koji je u vlasništvu Elektroprivrede BiH, trebalo izvesti remont transportnih sistema, ali su probili sve rokove”, tvrdi Tokić.

Odluka koju je uprava Kreke donijela u vezi s prekidom angažmana za 30 posto radnika, naš sagovornik navodi da nema zakonskog uporišta, zbog čega će rudari koji bi mogli biti poslani na “čekanje” pokrenuti i tužbe.

“Ljudi su zabrinuti, ova odluka predstavlja njihovo slanje u neizvjesnost jer Rudnici Kreka imaju prosječnu neto plaću 1.082 KM. Više 75 posto radnika je kreditno zaduženo, tako da će se doći u poziciju da oni možda neće moći platiti ni ratu kredita”, nastavlja Tokić.

Krekini rudnici u koncern Elektroprivrde BiH su ušli 2009. godine i tada su imali 4.014 radnika sa proizvodnjom po radniku od 624,6 tona. U ovoj godini, Kreka ima 2.194 radnika i 725 tona uglja po radniku.

“Također, cijena uglja kakva je trenutno ne može ponuditi bilo kakvo pozitivno poslovanje. Danas umjesto da se radi na povećanju proizvodnje, naređeno je da se za ugalj iz rudnika Mramor i Šikulje zabrani maloprodaja, već da se melje, drobi i daje Termoelektrani u Tuzli. Cijena takvog uglja je od 40 do 60 maraka po toni, dok je u maloprodaji 115 KM. To će sve ići na teret rudnika, a o svemu ovome, kao i ostalim problemima u proteklih 10 godina u narednim danima govorit će stručni tim sa svim argumentima”, dodao je Tokić.

Uz sve slabosti koje postoje, Tokić navodi da uprava rudnika nije smjela posegnuti za posljednjom odlukom, jer će ona donijeti dugoročne posljedice po društvo.

“Direktora smo upozorili da je stavi van snage, ali on to nije učinio do 2. augusta ove godine do 15 sati. Mi sigurno nećemo dozvoliti da se ona provede te zbog toga idemo u štrajk i proteste”, upozorio je Tokić.

O svim dešavanjima u Kreki komentar smo pokušali dobiti i od vršioca dužnosti direktora Huseina Trumića, ali on nije odgovarao na naše pozive.