FOTO: Tulumović i Vujović

Naime, 16. decembra prošle godine većina u kojoj se nalazi 18 zastupnika SDP-a, SBB-a, PDA i Naše stranke zatražila je donošenje odluke o smjeni dijela rukovodstva Skupštine Tuzlaskog kantona, tačnije predsjednika Žarka Vujovića, koji dolazi iz reda srpskog naroda te njegovog zamjenika Borisa Krešića, pripadnika Hrvata.

Na to je Vujović, a uz podršku Krešića pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što su uradili i po pitanju smjene Kantonalne vlade na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem.

O ovome treba odlučivati Ustavni sud FBiH u kojem, kako je navedeno u odgovoru ove pravosudne institucije, trenutno nije popunjeno Vijeće za zaštitu vitalnih interesa

“U smislu relevatnih ustavnih odredbi, u ovom momentu, Vijeće ima samo četiri člana. Za odlučivanje o prihvatljivosti zahtjeva nužan je kvorum od najmanje pet sudaca, članova Vijeća jer se u toj fazi odlučuje dvotrećinskom većinom u roku od sedam dana, a za odlučivanje o meritumu potrebno je najmanje dva suca, člana Vijeća, koja bi odlučila da li se radi o vitalnom interesu i to u roku od 30 dana”, navodi se u obavijesti koju je potpisala predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak.

Odgovor Ustavnog suda FBiH (Foto: Klix.ba) Odgovor Ustavnog suda FBiH (Foto: Klix.ba)

 

Kako je Senjak dalje istaknula, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa nije konstituirano zbog nepopunjenosti Ustavnog suda FBiH jer trenutni sastav suda broji pet sudaca, a vijeće četiri.

“U toku je procedura imenovanja četiri suca Ustavnog suda FBiH, pa će se po okončanju imenovanja sudaca suda izvršiti popuna Vijeća za zaštitu vitalnih interesa. Iz navedenih razloga, predmeti koji se odnose na zaštitu vitalnih interesa ne mnogu se razmatrati dok se ne steknu uslovi za vođenje postupka, o čemu će ustavni sud obavijestiti podnosioca zahtjeva i provesti postupak sukladno Ustavu FBiH i drugim aktima koji reguliraju postupak pred ovim sudom”, dodala je Senjak.

Vrijedi kazati da se Tuzlanski kanton trenutno nalazi u političkoj krizi zbog održavanja dvije paralelne sjednice Kantonalne skupštine proteklog četvrtka.

Na jednoj, koju je sazvao Vujović, nisu se pojavili članovi skupštinske većine. Oni su nasuprot tome održali posebnu sjednicu na kojoj su smijenili dio rukovodstva tog zakonodavnog tijela, odnosno Vujovića i Krešića te Kantonalnu vladu.

Vujović je ovakav potez ocijenio udarom na ustavni poredak Tuzlanskog kantona, a skupa s Tulumovićem podnio je krivične prijave protiv dijela većine.

Danas su također krivične prijave podnijeli i iz nove većine, upravo protiv Tulumovića i Vujovića, između ostalog, zbog proglašenja vanredne situacije u kantonu te prebacivanju ingerencija skupštine na vladu.

Nova većina za utorak je planirala održavanje nove sjednice Kantonalne skupštine, međutim, kako je potvrđeno za Klix.ba, zasjedanje je prolongirano.