FOTO: Fadil Kudumović

Nakon izbijanja požara u jami Omazići oglasio se i vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja u Banovićima koji je, između ostalog naveo, da egzistenicija rudara nije ugrožena, istaknuvši sumnju na slučajnost incidenta.

Dva dana nakon izbijanja požara u jami Omazići u Rudniku mrkog uglja u Banovićima informacija o incidentu dospjela je u javnost, a nakon što je to saopćila federalna zastupnica Elzina Pirić. Ona je navela da je u rudniku došlo prvenstveno do eksplozije, a zatim i požara, prilikom čega je uništena oprema vrijedna nekoliko desetina miliona maraka, uz to da je više od 650 rudara poslano na prinudni odmor, te da se njihova daljnja sudbina ne zna.

Vršilac dužnosti direktora rudnika u Banovićima Fadil Kudumović danas je kazao da u jami Omazići nije došlo do eksplozije već do izbijanja požara, potvrdivši da se incident dogodio u nedjelju, 28. marta u 7 sati između dvije smjene, kada u jami nije bilo radnika i život nijednog uposlenika nije bio ugrožen.

Kudumović tvrdi i da prilikom požara u jami nije uništena oprema vrijedna nekoliko desetina miliona maraka, jer vatra nije izbila u dijelu u kojem se nalaze mašine i oprema.

“Sami uzroci požara nisu još utvrđeni, ali s obzirom na niz ‘slučajnih’ događaja koji su prethodili vremenu izbijanja požara (u trenutku kada rudari nisu bili u jami) baca ozbiljnu sumnju na slučajnost izbijanja požara”, naveo je Kudumović.

On je naveo da su svi radnici i dalje u radnom odnosu, a zbog vanredne situacije u jami, koju je proglasio Štab čete za spašavanje nedugo nakon požara, dio radnika u skladu sa Zakonom i zakonskim aktima poslat je na korištenje prvog dijela godišnjeg odmora, dok su ostali raspoređeni na određene poslove u krugu jame.

“Nedostatak proizvodnje iz jame Omazići biće nadoknađen povećanjem proizvodnje na površinskim kopovima, tako da ni isplata plaća neće biti upitna. Svi zaposlenici rade u cilju prevazilaženja vanrednog događaja, a Štab čete za spašavanje je u stalnom zasijedanju i rukovodi akcijom sanacije požara, na čelu sa Hasanom Sejdinovićem rukovodiocem štaba, uz koordinaciju sa direktorom društva”, dodao je Kudumović.

Podsjećamo, ranije danas u razgovoru za Klix.ba, glavni federalni rudarski inepektor Nuraga Duranović kazao je da je uzrok izbijanja vatre najvjerovatnije pregrijavanje jednog od valjaka trakastog transportera. On je istaknuo i to da vatra još uvijek u potpunosti nije ugašena.