Dok državni i drugi mainstream mediji šire informacije kako se preko milion Francuza odazvalo Makronovom dekretu (kojim se nevakcinisani građani ucjenom pokušavaju privoliti na primanje eksperimentalne vakcine) u preko 50 gradova Francuske se održava upravo suprotno -protestne demonstracije, upravo protiv oduzimanja osnovnih ljudskih sloboda i ucjenjivanja vakcinacijom.

French police questioned over death of Paris delivery man during arrest

Policija u Parizu ispalila je suzavac i vršila hapšenja dok je pokušavala rastjerati demonstrante, takozvane “anti-vaksere” (antivakser i ravnozemljaš su dvije medijske etikete kojima se nastoji izvrgnuti ruglu i omalovažiti svako lice ili grupa koja se usuđuje propitivati motive nametanja vakcinacije i s tim vezane stavove vlada i farmaceutskih kompanija. Termin antivakser se obično kači uz etiketu “teoretičar zavjere” a što je kovanica koju je osmislila CIA kako bi segregirala svakog ko se usudi dovesti u pitanje zvaničnu verziju o ubistvu američkog predsjednika Kenedija), koji su marširali diljem Francuske zbog novih ograničenja vezano za koronavirus.

Neki od protesta započeli su već u srijedu ujutro u Parizu jer se duž Elizejskih polja održavala godišnja vojna parada tradicionalne povorke Dana Bastilje, koju je gledao predsjednik Emmanuel Macron. Protesti su se nastavili i u srijedu navečer, a na video isječcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako bacaju pirotehnička sredstva na policiju.

French Police Crack Down on 'Yellow Vests' With Tear Gas and Over a Thousand Arrests - The New York Times

Four children 'terrorised' by heavily armed French police during anti-terror raid

Nearly 150 arrested at Paris protest over security bill

Demonstranti, od kojih su mnogi maskirani, nezadovoljni su Makronovom ucjenom objavljenom u ponedjeljak – da će zdravstveni radnici ostati bez posla ako se odbiju vakcinisati. Takođe su protestovali protiv Makronove najave kako će se uskraćivati prava necijepljenima da uđu na većinu javnih mjesta.

“Ovo je u ime slobode”, poručili su sa protesta u Francuskoj.

Na jednom području francuske prijestolnice policija je ispustila suzavac kako bi rastjerala mnoštvo.

Premaprocjenama francuske Vlade širom Pariza prosvjedovalo je oko 2.250 ljudi, dok su se druge demonstracije istovrmeno održavale u Toulouseu, Bordeauxu, Montpellieru, Nantesu i drugdje. Francuske procijenile su ukupan broj prosvjednika na 19.000, mada nezavisni izvori tvrde da ih je daleko više.

France oil strikes: Riots in Paris and Bordeaux as masked protesters hurl rocks at police

‘Zdravstvena segregacija’

Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da su u cijeloj Francuskoj održana 53 različita protestaa.

“Dolje diktatura”, “Dolje zdravstvena propusnica” skandirali su.

Jedan od njih, Yann Fontaine, 29-godišnji javni bilježnik iz regije Berry u središnjoj Francuskoj, rekao je da je došao demonstrirati u Pariz tvrdeći da je zdravstvena propusnica jednaka “segregaciji”.

“Macron igra na strahovima, to je revoltirajuće. Znam ljude koji će se sada cijepiti samo kako bi svoju djecu mogli voditi u kino, a ne kako bi zaštitili druge od ozbiljnih oblika COVID-a ”, rekao je.

U trenutku objavljivanja ovih informacija svi regionalni mediji sa Balkana, kao i ogromna većina medija u EU i šire izbjegli su obavijestiti javnost – objaviti da se u Francuskoj odvijaju veliki protesti protiv nametanja vakcinacije ucjenom i prisilom.

Interesantna je činjenica da ćete pronaći vrlo malo informacija u medijima o ovom događaju, odnosno činjenici da se francuska policija brutalno obračunava sa protivnicima prisilne vakcinacije i pokušajem da se zadrže otete osnovne građanske slobode.

 

Facebook nedozvoljava pokretanja video klipova iz posta koji prenosimo. Video klipove možete pogledati klikom na sljedeći link: https://www.facebook.com/kristina.nella/posts/4087372028007694