FOTO: Kadrija Hodžić,premijer Vlade i ekonomski ekspert

Tuzlanski kanton je potrošio oko 39 miliona maraka sredstava MMF-a koje je kao grant dobio od Federalne vlade. Novac je, tvrdi vlast, potrošen namjenski. Najviše novca je potrošeno na krpljenje budžetskih rupa, najmanje za podršku privredi koja je pretrpjela velike finansijske gubitke zbog pandemije i korona krize – piše Federalna.ba.

Ovo je struktura utroška 38,9 miliona maraka MMF-ovog novca, koji je TK-u poklonila Federalna vlada. Najmanje novca je potrošeno za pomoć privredi koja je bila na koljenima zbog korona krize. Od mogućih 15, za privredu je u prošloj godini izdvojeno samo pet miliona maraka.

“Nastojali smo što je moguće više pokriti one kategorije stanovništva u kantonu kojima su ova sredstva namijenjena. Bez ovih sredstava ja moram napomenuti da u ovoj godini nećemo moći finansijski izdržati izvršenje svih zakonskih obaveza iz budžeta TK”, rekao je Vedran Lakić, ministar finansija TK-a.

Zanimljivo je da je aktualna Vlada od preostalih 21,6 miliona maraka za privredu u ovoj godini izdvojila dvije hiljade i 600 maraka, a za podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji oko 600 hiljada maraka. Umjesto za pomoć privredi, vlast je značajan iznos novca izdvojila za plate budžetskih korisnika.

“Ostatak koji smo trebali utrošiti do 30.06. da bi smo opravdali sredstva utrošen je i za neto plate zaposlenika za mjesec april u iznosu od 5,1 milion”, pojašnjava Lakić.

“Sredstva koja su bila namijenjena za podršku privredi odnosno kreiranju programa podrške u smislu revitalizacije i brzog oporavka privrede iskoriste u tekuću budžetsku potrošnju. To se dešavalo i u TK čisto kako bi se održavala stabilnost budžeta”, naveo je Admir Čavalić, ekonomski stručnjak.

Skoro identičnu finansijsku pomoć vlast u TK ponovo očekuje od Federalne vlade ukoliko dođe do novog aranžmana sa MMF-om.

“Apsolutno smatramo da bi trebalo ići u privredu što je moguće više sredstava. Ali, na žalost nismo mi ti koji odlučujemo o raspodjeli sredstava”, dodaje Lakić.

“Vlada FBIH mora mijenjati kriterije ne samo što želi to iskonski, već zato što postoje pritisci od strane predstavnika MMF u kontekstu revizije budžeta”, istakao je Čavalić.

Bez takve pomoći TK neće moći održati finansijsku stabilnost budžeta u ovoj godini. Samo u drugom kvartalu ove godine Kantonalna vlada predviđa da će budžetski deficit iznositi oko 27 miliona maraka.