Vlada Tuzlanskog kantona uputila je u skupštinsku proceduru prijedlog budžeta za narednu godinu. Budžet je planiran u iznosu oko 430 miliona maraka i veći je za 1,7 miliona maraka u odnosu na ovogodišnji.

Zvanično, Vlada nema skupštinsku većinu, međutim SBB, koji je još u vlasti, najavljuje da će njegova dva zastupnika podržati prijedlog budžeta jer ne žele biti kočničari razvojnih procesa.

Ako se to dogodi, Tuzlanski kanton bi do kraja godine mogao dobiti prijedlog budžeta, u suprotnom uslijedit će odluka o privremenom finansiranju.

U Vladi su optimistični da će, zbog brojnih problema koje je izazvala pandemija koronavirusa, Tuzlanski kanton, ipak, dobiti budžet, a ne odluku o privremenom finansiranju koja bi oslabila bilo kakve pokušaje saniranja ekonomske krize, za koju se procjenjuje da će naredne godine biti i veća.

Prihodi od indireknih poreza, koji najviše pune budžet, ove godine su manji za oko 40 miliona maraka, a naredne godine se procjenjuje da će biti manji za 44 miliona maraka. Rezovi su nužni, tvrde u Vladi, da bi se održala, kakva takva, stabilnost budžeta.

“Određeni rezovi na kapitalnim izdacima, na poziciji kapitalni izdaci za budžetske korisnike, određenim budžetskim transferima, radit ćemo na tome da na bazi izvršenja za 2020. godinu utvrdi koje su to mogućnosti da uštedimo na materijalanim troškovima”, kaže Suad Mustajbašić, ministar finansija TK-a.

Predsjednik Skupštine, koji je vitalnim nacionalnim interesom zaustavio svoju, ali i smjenu aktulane Vlade, kaže da budžet treba biti usvojen bez obzira na politička neslaganja parlamentarnih stranaka.

“Život ne smije da stane, bez obzira na to ko će poslije biti većina i kakvu će odluku donijeti Ustvani sud. U vremenu ispred nas, kakav god budžet donijeli, morat će imati rebalanse do kraja godine”, kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK-a.

Smanjenja plata članovima Vlade i skupštinskim zastupnicima u ovoj godini nije bilo, iako su to više puta obećavali zbog korona krize.

“Najavljivali jesmo, ali u konačnici nismo uspjeli da smanjimo poziciju bruto plate i naknade, jer nismo imali za to zakonski osnov. Odlučili smo da štedimo na drugim pozicijama“, navodi Mustajbašić.

Predsjednik Skupštine ima ukupna primanja oko četiri i po hiljade maraka, plata kantonalnog premijera je nešto veća od tri hiljade maraka, a plate ministara su oko 500 maraka manje od premijerove. Ne protive se smanjenju u narednoj godini, ako to bude nužno.

“Postoji opšta saglasnost da ukoliko u narednoj godini dođemo u situaciju da krenemo u smanjenje da ćemo prije svega krenuti od svojih plaća, pa onda posegnuti za nekim drugim korisnicima budžeta. Mislimo da minimalne plate ne smiju uopšte biti tretirane”, mišljenja je Mustajbašić.

“Mislim da će u narednom periodu doći do rezova, sigurno materijalnih troškova i svih rezova, jer su prilivi u budžet bili manji i prvi na liniji toga treba da budu izabrani zvaničnici i oni koji obnašaju javne funkcije. Također i direktori agencija i preduzeća koji imaju daleko više plate nego minisitri i premijer”, ističe Vujović.

Federalna vlada ponovo je najavila pomoć u iznosu od oko 39 miliona maraka koja će, za razliku od identičnog iznosu koji je tokom ove godine isplaćen TK-u od sredstava MMF-a koja se troše za krpljenje budžetskih rupa, biti uslovljena sufinansiranjem realnog sektora i očuvanjem radnih mjesta.