FOTO: Ilustracija
Za sufinansiranje manifestaciju kulture je odobreno 120.000 KM, a za sufinansiranje programa/projekata izdavačke djelatnosti 10.000 KM.

Ministar za kulturu, sport i mlade TK Srđan Mićanović izjavio je za medije da Vlada TK nije smanjivala budžetska sredstva koja se izdvajaju za kulturu u odnosu na raniji period, bez obzira na trenutnu situaciju koja se odnosi na COVID-19.

Sredstva za manifestacije kulture dodijeljena su za 57 udruženja, koja su registrovana za oblast kulture i za šest udruženja koja su tražila sredstva za izdavaštvo, za šta ranijih šest godina nisu izdvajana sredstva, navodi Mićanović.

Istaknuo je važnost trajne odluke, koja je donesena tokom 2020. godine, a koja se odnosi na stipendiranje i nagrađivanje mladih i vrhunskih sportista.

Kantonalna vlada odobrila je 73.440 KM za dodjelu sportskih stipendija. Pravo na ovogodišnju stipendiju ostvarilo je 32 sportista, u iznosu od 2.500 do 4.200 KM u zavisnosti od sportske kategorije.

Vlada TK dala je saglasnost na odobravanje oko 435.000 KM, za sufinansiranje programa/projekata sportskih organizacija za 2020. godinu za 102 sportske organizacije.

“Ovom odlukom pokazujemo našu intenciju da pokušamo što više finansijskih sredstava doznačiti vrhunskom sportu, odnosno onima koji prave uspješne rezultate”, kazao je Mićanović.

Kantonalna vlada odobrila je također isplatu oko 206.000 KM za subvencioniranje kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih, subvencioniranje troškova mladima za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama i finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskih udruženja.

Od navedenog iznosa, za subvenciju kamata na stambene kredite za 75 mladih osoba, koliko ih je ostvarilo pravo na ovu vrstu pomoći, Vlada će uplatiti oko 157.000 KM. Iznos po jednoj osobi je do 3.000 KM.

Za subvencioniranje troškova mladima za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama bit će uplaćeno ukupno 37.000 KM, čime će podršku u iznosu od 30 posto godišnjih troškova obdaništa dobiti 83 mladih roditelja, ili 91 dijete.