FOTO: Ilustracija

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je donio nove naredbe kojima su ublažene epidemiološke mjere, što je naknadno potvrdila Kantonalna vlada. Između ostalog, od 1. maja će biti dozvoljen rad fitness centrima i teretanama.

Naime, na danas održanoj vanrednoj sjednici Kantonalna vlada je usvojila naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Ono što je razlika u odnosu na dosadašnje naredbe jeste da je od 1.maja dozvoljeno obavljanje svih vannastavnih aktivnosti, što podrazumijeva dodatnu nastavu, kurseve, škole stranih jezika, ustanove za edukaciju odraslih, treninge u zatvorenom prostoru i slično.

Kako su pojasnili iz Vlade TK, dozvoljeni su i svi vidovi sportsko – rekreativnih aktivnosti, uključujući rad teretana, fitness centara i slično, uz strogo pridržavanje važećih epidemioloških mjera i preporuka u smislu maksimalnog broja prisutnih osoba, fizičke distance i sprovođenja postupaka dezinfekcije.

Sve ostale naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva ostaju na snazi do daljnjeg, kao i naredbe i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donesene u ranijem periodu. Danas donesene naredbe ostaju na snazi do 7. maja 2021.godine.

Vrijedi kazati da su se ranije vlasnici teretana i fitness centara, a koje djeluju u Tuzlanskom kantonu, pobunili zbog neravnopravnog odnosa nadležnih u odnosu na ostale djelatnosti koje su nešto ranije dočekale odluku na osnovu koje im je dozvoljen rad.