FOTO: Vlada FBiH

Federalna vlada je usvojila Nacrt programa javnih investicija (PJI) Federacije BiH za period od 2022. do 2024. godine. PJI u ove tri godine obuhvata ukupno 126 projekata.

Od toga su 63 projekta u provedbi, 58 je kandidranih i pet projekata ima status odobrenih. Ukupna vrijednost svih projekata je oko 16 milijardi KM, od čega se 7,8 milijardi KM odnosi na kandidirane, 7,1 milijardi na projekte čija je provedba u toku i 964 milijona KM na odobrene.

Među projektima odobrenim u trogodišnjem razdoblju su izgradnja autoceste na Koridoru 5C na dionicama Ozimice – Poprikuša (440 miliona KM) i Putnikovo brdo – Medakovo (167 miliona KM), te poddionica Mostar jug – Kvanj, dionica Jug – Zvirovići (178 miliona KM), zatim Vjetroelektrana Vlašić snage 50 MW (160 miliona KM), te projekat energetske efikasnosti u FBiH (18 miliona KM).

Kada je riječ o projektima u provedbi, najznačajniji su oni u cestovnom prometu (3,3 milijarde KM), proizvodnji i snabdijevanju energijom (2,7 milijardi KM), vodosnabdijevanju i sanitaciji (319 milijuna KM) i željezničkom prometu (216 miliona KM).

Posmatrajući po kantonima, ukupno su najvrjedniji projekti koji se provode u Tuzlanskom (1,9 milijardi KM) i Zeničko-dobojskom (1,8 milijardi KM), dok su projekti za koje je implementator Federacija BiH vrijedni 985 miliona KM.

Inače, kandidirani projekti su oni za koje nisu osigurani izvori financiranja u momentu izrade PJI, odobreni projekti su oni za čije financiranje je, nakon zaključka Vlade FBiH, pokrenut proces osiguranja potrebnih sredstava, a za projekte u provedbi su, djelimično ili u potpunosti, osigurana domaća ili ino sredstva postala efektivna i njihova realizacija je u toku.