FOTO: Ilustracija

Vakcine kompanije AstraZeneca, koje je za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH donirala Srbija, a koje je jutros dostavio predsjednik Aleksandar Vučić, već su krenule u proces odobrenja.

Vakcine je s Međunarodnog aerodroma Sarajevo preuzela veledrogerija “Hercegovinalijek” i one su krenule prema Mostaru, gdje će biti uskladištene. One će iz Mostara biti ravnopravno podijeljene prema planu koji je ranije dogovoren.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH već je Agenciji za lijekove BiH uputio zahtjev za odobrenje za upotrebu vakcine.

Kako saznaje naš portal, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH stupili su u kontakt s predstavnicima kineske kompanije Sinopharm, izvjesnim gospodinom Tongom, te su počeli pregovori o nabavci njihove vakcine.

Pozivi Vlade Federacije BiH veledrogerijama da se uključe u nabavku vakcina otišli su na 41 adresu, a značajan broj se već javio.

S Vučićem je jutros stiglo 10.000 doza za 5.000 ljudi, no s obzirom na to da bi ove vakcine trebalo da dobijemo i u okviru COVAX programa, moći ćemo odmah iskoristiti prve doze za 10.000 ljudi, a zatim ih i revakcinisati kada stignu ostale.