FOTO: Šemsudin Mehemdović

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović izjavio je, ničim izazvan, da “Srbija vakcinacijom vara građane BiH”.

Mehmedović je ovo rekao u intervjuu za BHRT, opravdavajući ovu izjavu troškovima koje bh. građani podnose kako bi se vakcinisali u Srbiji. Istovremeno, nije spomenuo ništa o troškovima koje bh. građani imaju plaćajući zdravstveno osiguranje koje im te iste vakcine nije bilo u stanju osigurati.

“Građanin Bosne i Hercegovine, ako ode u Beograd, ne može proći ispod 200-300 konvertibilnih maraka troškova, koje ostavi u Republici Srbiji i naravno dobije vakcinu koja košta nekih dvadesetak KM. Ako pogledamo ekonomskim rezonom, oni zapravo vrše prevaru građana Bosne i Hercegovine”, tvrdi Mehmedović.

Ipak, dodaje kako za ovakvu situaciju nije kriva Srbija, već Vijeće ministara koje se stavilo u funkciju politike Republike Srbije.

“Prvenstveno mislim na predsjedavajućeg Vijeća ministara (Zoran Tegeltija op.a.), koji uopće nije samostalan u donošenju svojih odluka, što sam iskazao i nakon imemovanja Vijeća ministara. On ne može da se oslobodi okova njegovog političkog lidera, lidera političke stranke iz koje dolazi”, tvrdi Mehmedović.

Mehmedović kaže kako su institucije BiH rano stupile u kontakt s COVAX mehanizmom te se u prvo vrijeme smatralo da državne vlasti rade društveno koristan posao. Nakon toga su se pojavili, kako je rekao, “bočni udari, prvenstveno neprijatelja BiH” i situacija je eskalirala, a posao nije urađen.

Podsjećamo, Srbija je nedavno otvorila granice za vakcinaciju svih građana BiH vakcinom po izboru. Istovremeno, domaće vlasti još uvijek nisu uspjele kupiti nijednu dozu, a sve vakcina što imamo stiglo je putem COVAX-a, donacija i humanitarne pomoći. Također je važno napomenuti da premijer FBiH Fadil Novalić, koji dolazi iz iste stranke kao i Mehmedović, već mjesecima građanima obećava vakcine i samo se čekaju neki “potpisi” i “tehnički detalji”.