Dževad Korman, bivšei direktor Uprave policije MUP TK

Završeno je suđenje u predmetu po tužbi Dževada Kormana, bivšeg direktora Uprave policije MUP TK-a protiv Tuzlanskog kantona, a izricanje presude je zakazano za 15. januar 2020. godine poslije 15:00 sati, potvrdio je Federalnoj TV Damir Alić, Kormanov advokat.

Podsjećamo, bivši direktor Uprave policije MUP TK-a Dževad Korman, tužio je Vladu TK za nezakonitu smjenu.

Damir Alić, Kormanov advokat smatra da je Odluka o smjeni direktora Uprave policije bila u suprotnosti sa odredbama, prije svega člana 44. Zakona o unutrašnjim poslovima, a zatim i člana 82. Zakona o policijskim službenicima TK, kao i relevantnim odredbama Pravilnika o ocjeni rada policijskih službenika MUP TK.

‘’Iako su u toku postupka predložene mjere osiguranja bile u funkciji osiguranja tužbenog zahtjeva, Općinski sud se mogao uvjeriti da su brojni pritisci i nezakonita djelovanja tuženog putem Vlade TK, rezultirali u najmanju ruku dezavuisanjem suda i bespotrebnim rastezanjem ovog postupka. Ocjena „ne zadovoljava“ koja je bila osnov za smjenu tužitelja za posljedicu nema samo njegovu smjenu sa pozicije direktora Uprave policije, nego ga shodno relevantnim pozitivnim zakonskim propisima sprečava u svakom dalje napredovanju u policijskoj hijerarhiji, što dodatno ovu nezakonitu odluku tuženog čini i diksiminirajućom sa aspekta budućeg ostvarivanja prava koja bi tužitelj mogao ostvarivati u preostaloj policijskoj karijeri’’, zaključio je Alić.