FOTO: UKC Tuzla

Zbog nedovoljnih kapaciteta bolnica u Zenici i Brčko distriktu tri pacijenta zaražena koronavirusom prevezeni su u Univerzitetski klinički centar u Tuzli, a koji se suočava sa problemom povećanja broja inficiranih zaposlenika.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu trenutno je pod kontrolom, a u protekla 24 sata infekcija koronavirusom potvrđena je kod još 79 osoba te je trenutno u ovoj bh. regiji aktivno 606 slučajeva.

Na bolničkom liječenju se nalazi 60 osoba, uz još dva pacijenta iz Brčko distrikta koji su na mehaničkoj ventilaciji te jednom iz Zeničko-dobojskog kantona.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović nam je potvrdio da su spomenute pacijente primili u svoje klinike zbog činjenice da bolnice iz regija kojima pripadaju nemaju kapaciteta za njihovu opskrbu.

Govoreći o trenutnim kapacitetima UKC-a, Jusufović je kazao da su oni na zadovoljavajućem nivou te da u ovom trenutku u dvije COVID bolnice imaju slobodnih 200 kreveta, uključujući i respiratorni centar.

“Prema trenutnom stanju možemo reći da razloga za zabrinutost nema, ali ima opravdanja za veliki oprez. Naime, mi imamo nekoliko slučajeva koji nas opominju da se kliničke slike razvijaju u roku od 24 do 48 sati od početka pozitivnosti, što je nekada ranije bilo u periodu od pet do sedam dana. Dakle, kliničke slike su vrlo brze i mi iz opreza čim primijetimo da tim ljudima saturacija pada premještamo ih u respiratorni centar na posmatranje i eventualno angažman anesteziologa”, naveo je Jusufović.

Inače i tuzlanski klinički centar suočava se sa problemom izostanka medicinskih radnika iz zdravstvenog sistema zbog zaraze koronavirusom.

Trenutno imaju 27 inficiranih zaposlenika različitih profila, s tim da se ovaj broj množi sa još dva jer određeni broj ljudi odlazi u samoizolaciju kao prvi kontakti.

“Tu imamo trend povećanja broja inficiranih zaposlenika i on se kreće između pet i šest novih slučajeva u toku dana. Negativno je i zabrinjava me da smo sinoć kod dvoje anesteziologa, koji su nam izuzetno važni u ovo procesu liječenja, nakon rada u respiratornom centru i redovnog, rutinskog testiranja potvrdili zarazu koronavirusom”, naglasio je Jusufović.

Kada je riječ o zaštitnoj medicinskoj opremi, on je naveo da je trenutno stanje zadovoljavajuće te da su količine sa kojima trenutno raspolažu dostatne za naredna dva mjeseca rada u punom kapacitetu koji se poredi sa onim u mjesecu novembru prošle godine. Također, UKC Tuzla raspolaže i sa dovoljnim količinama PCR i ostalih testova, a otvoreni su i procesi nabavke novih.