FOTO: Dom zdravlja Tuzla

Osobe iz Tuzle koje su preležale infekciju koronavirusom potvrdu kao dokaz mogu dobiti u Domu zdravlja “Mustafa Šehović”, ali to moraju platiti 10 KM. Građani su izrevoltirani, a menadžment zdravstvene ustanove odgovara da je to nametnuo zakon.

Zemlje širom svijeta u proteklom periodu relaksirale su epidemiološke mjere, a kada je riječ o ulasku stranih državljana u zavisnosti od područja, uglavnom je potreban negativan PCR, serološki ili antigen test, potvrda o vakcinisanju protiv COVID-a 19 ili potvrda o preležanoj infekciji.

Za razliku od ostalih sredina u Bosni i Hercegovini, Tuzlaci koji su preležali infekciju koronavirusom, a primarnu zdravstvenu zaštitu ostvaruju u Domu zdravlja “Mustafa Šehović”, potvrdu kao dokaz će morati platiti deset konvertibilnih maraka, potvrđeno je za Klix.ba.

Ovakav potez izrevoltirao je građane, a društvene mreže preplavili su negativni komentari, između ostalih i onih koji su izdvojili spomenuti novčani iznos. Među brojnima je i onaj koji glasi da je “Vučićeva vakcina s potvrdom u Srbiji nula eura, a u Tuzli je potvrda o prebolovanoj koroni 10 KM”.

Iz Doma zdravlja u Tuzli za Klix.ba je potvrđena informacija o naplati potvrde, a direktor te zdravstvene ustanove Suad Bijedić nam je kazao da se ona vrši shodno Zakonu o upravnom postupku FBiH.

“Po članu 169. stav 1. zdravstvena ustanova je obavezna izdati uvjerenje, odnosno potvrdu o zdravstvenom stanju pacijenta, a shodno tome, 2016. godine je donesena odluka o utvrđivanju cijene usluge za izdavanje uvjerenja – potvrda o zdravstvenom stanju, što je potvrdio Upravni odbor. S obzirom na to da je potvrda o preležanom koronavirusu izvod iz medicinske dokumentacije, ona se naplaćuje po utvrđenoj cijeni”, kazao je Bijedić za Klix.ba.

Svi pacijenti koji se nalaze u evidenciji tuzlanskog doma zdravlja, a preležali su koronavirus, da bi došli do potvrde prvenstveno moraju podnijeti zahtjev te uplatiti deset maraka.

Potvrda se izdaje na osnovu uvida u medicinski karton pacijenta, a u kojem je naveden pozitivan rezultat PCR testa. U ovu svrhu se ne priznaju serološki i antigenski testovi.

S druge strane, kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić nam je kazao da je resornom ministarstvu informacija o plaćanju potvrde o preležanom koronavirusu u Domu zdravlja u Tuzli poznata isključivo iz medija. Naveo je da dosad nisu imali pritužbi građana, istaknuvši da će se spomenutoj zdravstvenoj ustanovi obratiti zahtjevom za pojašnjenje.