Politički komentar:

Starije generacije sigurno znaju ko su i šta rade narikače (mladi su u to slabije upućeni, ali pošto i oni izlaze na izbore, ukratko ćemo da objasnimo). Narikače su uglavno starije žene koje se unajmljuju da glume žalost za tuđim pokojnikom. Ovaj običaj je rasprotranjen po Srbiji, gdje narikače već vijekovima liju lažne suze i puštaju lažne uzdahe i jauke (nariču) za pokojnikom koji im ništa ne znači,u ime ožalošćenih koji narikači takođe nisu, što bi rekli, ni rod ni pomoz’ Bog.

Eh, u Bosni kao što znamo ne plaćaju stare žene da nariču po grobljima (mada je ublizu po vokaciji, da ima puno slučajeva gdje mrtvi ustanu da glasaju na izborima). Ipak, ima i Bosna svoje narikače. To su neki od kandidata na aktuelnim izborima, koji se svim silama trude doći do izražaja – pa i na način da pokušavaju izazvati samilost kod birača. Evo kako.

U nedostatku odgovora kojim bi opravdali ono što su (ne)radili u prethodnom period između izbora, te u nedostatku realnih projekata koje bi ponudili kao izborno obećanje, pojedini kandidati se ne libe ustvrditi kako su oboljeli od koronavirusa.

Objave tako u javnosti da su covid pozitivni, pa kao onda moraju u izolaciju. Na taj način pokušavaju se dodvoriti biračima dvojako: prvo, kao i oni su eto obični ljudi koji dijele nedaće zajedno sa ostalim građanima, i drugo, nakon samo par dana imamo pobjednike nad koronavirusom – a za pobjednike se naravno glasa. Prvo nariču kako im je teško, maltene im život u opasnoti (da znamo u naprijed kakva je to borba), pa po tom narikače pobijede sve teškoće.

Posmatraj globalno, da izvaraš lokalno

Globalno, takav slučaj smo gledali u predizbornoj kampanji Donalda Trumpa, koji je za samo par dana i zaražen, i obolio, i izliječen nastavio izbornu kampanju (koju istini za volju nije ni prekidao).

Lokalno, takav slučaj imamo u TK, Samir Kamenjaković (SDA), kandidat za gradonačelnika Živinica. U junu je izjavio da je pozitivan na koronovairus, i da je u jednom momentu mislio da mu je došao kraj, da bi već početkom augusta o tome pričao kao o davnoj prošlosti: “Imao sam jaku upalu pluća. Za nekoliko dana sam smršavio 11 kilograma. Zaista je bilo teško.

Dakle, kao i u slučaju Donalda Trumpa, i u Živinicama smo dobili jednog prekaljenog borca kojem ni covid ne može ništa (dok je bio “bolestan” cijelo vrijeme je obavljao protokolarne obaveze i sastanke!?). Ma čudo jedno.

Da li vjerovati Samiru ili svojim očima

Naravno, ne možemo dokazati ove indicije, ali… možemo dokazati da Samir Kamenjaković nije popuštao palicu gradonačelničke uprave, odnosno da (navodno bolestan) nije silazio sa gradonačelničke fotelje koja mu je neophodna u predibornoj kandidaturi za novi mandate, a teško bolestan čovjek leži u postelji i nema vremena za intervjuje i protokolarna zanimanja (uključujući i predizbornu kampanju).

Da li će kopiranje Trumpove predizborne taktike (lafine) uticati i na izborni rezultat Kamenjakovića (obojica su bili bitku za drugi mandat), odlučiće birači.

Oni će odlučiti, da li vjerovati Samiru ili svojim očima?

AUTOR: Jasminko Hodžić


O autoru: Jasminko Hodžić je autor sa dugogodišnjim novinarskim iskustvom u više vrsta medija, radijo i televizija, novine, internet novinarstvo. Neki od medija u kojima je sticao profesionalno iskustvo su:  Urednik IP – Radio Sajgon; Urednik dokumentarnog programa – Radio Hayat; Urednik Dokumentarnog programa – RTVTK; Urednik IP – RTV TK; gl. i odg. urednik Radija – RTV TK; gl. i odg. urednik – Tuzlanski list; dopisnik Anadolia Agency. Autor je više dokumentarnih filmova, od kojih je film “Sutra je možda Sudnji dan” prvi film o Srebrenici koji je nakon rata u BiH prikazan u Srbiji. Na polju filma, igrao je glavnu mušku ulogu u kratkom igranom filmu “The we played“, koji je kao najbolji u svojoj kategoriji nagrađen BAFTA nagradom u Londonu.